De Största Ormarna som Husdjur i Sverige
Det finns en massa torra skämt som man kan berätta i anknytning till ormar. Dessa avlånga, armsaknande och ringlande reptiler har ett väldigt annorlunda utseende jämfört med många andra djur. De är dock populära som husdjur och går att äga i Sverige. Men hur stora ormar Sverige är då tillåtna att ha i sitt hem? Det skall vi ta en närmre titt på här nedan.
Stora ormar Sverige du får äga
- Kungsboa
- Gul Anakonda
- Kungspyton
- Tigerpyton
- Smaragdträdboa
Kungsboa
Kungsboan (Boa Constrictor) är en enorm reptil som härstammar från Sydamerika. Man finner dem ute i naturen i området kring Amazonas djungel, Ecuador och Bolivia. Till storleken kan den här vattenvana ormen växa sig hela tre meter lång. Till detta tillkommer även en imponerande vikt av ren och skär muskelmassa. Det är inte ovanligt att en väl fodrad Kungsboa når upp över 40 kg. Som Stora ormar Sverige blir det inte mer imponerande än Kungsboan.
Du tillåts äga denna orm så länge den har en bra levnadssituation. Det betyder att du behöver ett bra terrarium med temperaturmätare som skapar en trevlig miljö för den. Då Kungsboa-ormar gärna jagar i vatten skadar det inte heller att ha tillgång till ett bad. Det här hjälper ormen bland annat att känna sig hemma såväl som att ömsa sitt skinn i takt med att den växer.
Gul Anakonda
Nästa av våra stora ormar Sverige kommer även den från Amazonas och Brasilien. Det handlar dock då om den Gula Anakondan (Eunectes notaeus). Värt att notera här är den färgbenämning på ormen. Den gula varianten skiljer sig från den mer kända och även mer fruktade Gröna Anakondan, främst i storleken. En Gul Anakonda blir långt ifrån lika stor som sin dödliga kusin.
I stället får du räkna med att den växer sig till en längd på cirka 2,5 meter för hanar och lite större för honor. De blir heller inte lika omkretskraftiga som den Gröna Anakondan, men kan ändå nå upp till en bra vikt i vuxet tillstånd. Anakondor är främst vattenjagande djur, så du behöver ha redigt med fukt i ett terrarium ämnat för den här ormen. Det är även en matglad liten krabat, så du får inte snåla med utfodringen!
Kungspyton
Här kommer kungen av pyton in på listan över stora ormar Sverige. Det handlar då självfallet om Kungspyton (Python regius), en art som går att finna i det vilda i Västafrika. Här bor den främst uppe i träden, varifrån den kan jaga efter byten. Som de flesta större ormar har en Kungspyton inget gift. I stället så använder den sin enorma kroppsmassa till att krama livet ur det stackars djur som fastnat i dess grepp.
Det här är inte en särskilt lång orm jämfört med andra stora ormar Sverige. En Kungspyton blir cirka 1–1,2 meter lång. Den väger dock mycket då denna orm slingrar runt med en häftig omkrets på kroppen. En pyton av det här slaget behöver ha det bekvämt i sitt hem. Du måste således lägga ner mycket tid på att inreda terrariet så den trivs. Maten kommer även behöva serveras med ganska så jämna mellanrum, då de äter mycket och livligt.
Tigerpyton
Här har du en enorm reptil som definitivt tillhör de stora ormar Sverige du kan äga i vårt land. Tigerpyton (Python molurus) är beteckningen på den pytonart som härstammar från Indien och Burma. Dessa bjässar kan växa sig riktigt stora och nå längder på över 3 meter. De kommer även med en vikt som reflekterar längden, så det blir mycket att bära på om du vill spankulera runt med den här ormen på axlarna.
Med sitt distinkta utseende och mönster, är en Tigerpyton näst intill direkt igenkännlig. De är mycket effektiva jägare och har sylvassa tänder. Även om dessa inte injicerar något gift, vill du undvika att bli biten av en. Likt med de flesta stora ormar kommer du behöva ett rymligt terrarium även för denna art. Det är viktigt att den känner sig säker, så se till att inreda med lite löv och träbitar den kan gömma sig under.
Smaragdträdboa
Den sista av de stora ormar Sverige som vi har med på vår lista är Smaragdträdboan (Corallus caninus). Det här är en orm som har ett mycket speciellt och häftigt utseende. Allt från mönster till rygg och även ögon är i samma färg som den ädelsten arten är namngiven efter, dvs. grön. En Smaragdträdboa går att finna i det naturliga i träden runtom Amazonas djungel och kan nå längder av cirka 2 meter.
Här ligger den väl kamouflerad och väntar på att få mumsa i sig ett förbipasserande byte. Dessa ormar älskar att klättra, så du behöver ha ett terrarium inrett med möjligheter till det. En större trädstam eller grenar som sträcker sig uppåt är den optimala miljön att ha ormen i. De äter flitigt när det väl serveras mat, sp var redo på att med jämna mellanrum fylla på reptilmagen.
Största ormarna i Sverige
Att vara djurälskare är något som svenskarna är bra på. Vi tycker vanligtvis om alla möjliga levande kreatur, vare sig dessa kommer med päls eller utan. Reptiler är något vi tycks ha ett stort intresse för, där det inte är ovanligt att folk äger såväl ödlor som sköldpaddor och ormar. Stora ormar Sverige är en särskild typ av djurägande, där du måste anpassa dig mer utefter vad ormen vill och mår bra med.
Det finns dock lagar som bestämmer över vilka ormarter som man kan ha i sitt hem. Med en särskild licens och utbildning kan du som exempel äga dödsfarliga giftormar eller världens giftigaste spindlar. Dessa åtgärder krävs dock inte för de ormar som saknar gift, men har en redig kroppsmassa. Här ovan kan du läsa om de största ormarna man får äga i Sverige.