Wagnergruppen – Rysslands Privata Armé
Åter kommen är den tid då makter runtom världen vänder sig till de olycksaliga och förtappade: Legosoldater. Förr var det vanligt med dessa beväpnade och i största mån neutrala trupper. De som slåss för pengar mer än något annat. Idag börjar det dock bli populärt igen, vilket inte minst märks på både kriget i Irak samt det som pågår just nu i Ukraina. I den här artikeln skall vi titta närmare på Rysslands privata armé och det glamorösa fuckboy-kollektivet Wagnergruppen.
Wagnergruppen – Rysslands ökända privatarmé
Visst är det okej att slåss för ära, sin familj och nationens säkerhet. Detta är mer eller mindre vad folk idag förknippar med soldatyrket. Dessa anledningar till att folk riskerar sina liv i militär tjänst är dock inget som intresserar legosoldaten. För dem är det snarare en önskan om att få lägga labbarna på en liten del av all den otroliga förmögenhet som spenderas under krigstid.
Sverige som land och vår historia är inte främmande för legosoldater. Under den svenska stormaktstiden var det vanligt att vi anlitade allt möjligt folk för att fylla ut slagfälten. Holländare, tyskar, skottar och t.o.m. italienare kunde då synas marschera under Svea fana. Yrket som legosoldat må ha varit som mest populärast för ett antal hundra år sedan men det är inte utdött än.
Idag finner du bland annat legosoldater på den ryska sidan i konflikten, dvs. kriget mot Ukraina. Den mest kända av de privatarméer som tjänstgör under ryskt kommando är utan tvekan Wagnergruppen, vars inspiration till namnet kommer från Hitlers favoritkompositör Wagner.
Det krävdes dock inte ett namn med ondskefullt klang för att organisationen skulle bli ökänd. Detta löste de helt på eget bevåg genom att samla på sig ett par brutala och hänsynslösa krigsbrott förstärkta av en ohälsosam konsumtion av vodkadrinkar. Nedan kan du nu läsa vidare om Wagnergruppen för att få en bättre blick av vad det betyder att vara legosoldat i 2023.
Värt att veta om Wagnergruppen
- Ursprung
- Ledaren
- Stridstaktiker
- Brytningen från Ryssland och framtiden för Wagner
Ursprung
Det första man fick höra om Wagner gruppen var när organisationen grundades. I 2013 fanns det ett behov från både den ryska kommersiella sfären som den syriska statens sida att försvara installationer och viktiga platser i just Syrien.
Detta till följd av det inbördeskrig som bröt ut i samband med den Arabiska våren. Revolution låg i luften och många företag från öst var mindre nöjda med stridigheterna. Det fanns dock en lösning, dvs. ett privat militärt kompani av legosoldater som kunder ta plats på slagfältet i kapitalisternas intresse: Wagnergruppen.
Ledaren
Ledaren som om inget annat häll sin position för att vara Wagnergruppens ansikte utåt var en man vid namn Jevgenij Prigozjin. Känd som ”Putins kock” följande några lyckade restauranger och en catering-verksamhet, var denne skallige man något av en influenser i sin roll.
Mycket aktiv på sociala medier och med starka band till delar av den ryska eliten, lyckades Prigozjin utveckla Wagner gruppen från ett mindre förband till en gigantisk styrka av soldater. Trots att det är Prigozjins namn man känner till i anknytning till Wagner, tros de militära operationerna ha letts av en sällan synad tidigare elitsoldat och nazistsympatisör vid namn Dimitrij Utkin.
Stridstaktiker
Wagnergruppen har gjort sig ett namn för att vara relativt effektiva på slagfältet samt riktigt grymma, snudd på ondskefulla i sina metoder. Bland annat blev det känt att de under sin tid i Syrien begick ett antal krigsbrott av en fruktansvärd natur. En historia som berättas är den om en syrisk soldat som flydde sin post.
När ett antal Wagner-soldater fick fatt på denne man, slog de honom långsamt ihjäl med en slägga, där ben på ben krossades tills det tunga tillhygget slutligen med kraft applicerades till hjässan. Vidare, har Wagnergruppen visat upp en likgiltighet till livet av sina egna soldater.
Detta gäller främst de fängelsedömda fångar som rekryterats för att ”rensa vägen” i Ukraina. Här fick de på klassiska ryska krigsmanér rusa fram mot fienden för att avslöja de ukrainska styrkornas positioner. Därefter kunde den mer erfarna och vältränade delen av Wagner gruppen göra sitt anfall mot specifika positioner.
Brytningen från Ryssland och framtiden för Wagner
Sedan invasionen av Ukraina tog vid har Ryssland kunnat förlita sig på Wagner gruppens deltagande. I alla fall fram tills sommaren 2023. Då inträffade något som satte en troligen orubblig kil de två parterna emellan. Först inledde Prigozjin och hans mannar något som liknande ett fullskaligt uppror.
De tog bland annat över ett antal militära anläggningar samt satte av i en marsch mot den ryska huvudstaden Moskva med en styrka på 25 000 man. Detta varade dock enbart en dag, innan Wagner upphörde med sin militära aktion och i stället skuttade över till säkerheten i Belarus.
Den ryska ledningen är dock inte känd för att låta saker och ting ligga. Den 23:e augusti störtade ett plan med både Prigozjin och Utkin ner i Ryssland, vilket ledde till de två männens död. Det är fortfarande oklart vad som faktiskt skedde, dock finns det många som pekar mot Kreml för att finna anledningen till att planet satte nosen i marken.
Efter Wagnergruppens ledare fann sin väg ner till jorden på ett icke-önskvärt vis, har resterande manskap inte gjort mycket ljud av sig. Det är högst otroligt att de kommer återansluta sig till Rysslands krig i Ukraina. Troligast är att de återgår till sina tidigare sysslor, dvs. utföra operationer i och erbjuda träning till statliga styrkor i Afrika.